BENTE OG PETER MADSEN

Økologien kommer alle til gode

En trend i tiden, en hurtig beslutning, og så var den unge landmand Peter Madsen økolog. Det er snart 30 år siden, og han har ikke fortrudt et øjeblik. På Methaslund ved Løgumkloster arbejder han stadig med nye, naturvenlige tiltag.

I 1993 overtog Peter Madsen og hans kone Bente faderens gård med deres første søn på armen. Peter voksede op med landbruget, mens Bente arbejdede ude og stadig gør det. I dag er børnene voksne og har deres egne liv, og Peter kører hele bedriften selv – med god hjælp fra maskinstationen.

”Vi lagde om til økologi 4 år efter, vi overtog gården. På det tidspunkt var der nogle bølger inden for branchen, der gjorde, at mange lagde om, og jeg var faktisk træt af at sprøjte med pesticider. Det har aldrig sagt mig noget. Økologi var oppe i tiden, så derfor tog jeg beslutningen ret hurtigt,” fortæller Peter Madsen.

Den impulsive beslutning om omlægning til økologi blev bakket godt op af familien, og selvom forandringsprocesserne kan være vanskelige for mange, er det en kontinuerlig udfordring, som Peter Madsen har det rigtig godt med:

”Det giver god samvittighed at passe på naturen, så den kan holde til fremtidens generationer,” siger han.

Et af de økologiske tiltag, Peter Madsen i årenes løb har arbejdet med, er at etablere eget høtørringsanlæg og blive selvforsynede med grovfoder. Således har han siden 2009 selv tørret hø, og mælken, som han leverer til Naturmælk, navngives derefter – nemlig økologisk Jersey Hømælk.  Om vinteren får køerne høet som grovfoder, og om sommeren græsser de selv ude på marken.

Selvom det i sin tid var et stort arbejde at lære de mange nye teknikker, der er forbundet med et foderskift, må arbejdet siges at have båret frugt. Peter Madsens økologiske Jersey Hømælk har nemlig vundet Mejeribrugets Gourmetpris to år i træk, senest i 2015.

“I 2023 fik vi sat et lille solcelleanlæg op, som producerer strøm til bedriften. Det er lavet lidt, som et pilotprojekt i samarbejde med en lokal fra området. Solcellerne er vinklet så de producerer strøm både morgen og aften, så vi kan udnytte dem bedst muligt. Det er også derfor de ikke ligger på taget.”

Peter er en af meget få landmænd i Danmark som producerer hømælk. Hømælk er en speciel mælk, som kommer fra køer der primært lever af hø om vinteren. “Det passer mig ret fint at fodre med hø, fordi det gør mange ting mere simple. Jeg er den eneste som arbejder fuld tid på gården, og at fodre med hø og have en malkerobot giver mig mulighed for at gøre det meste selv.” 

“Det seneste vi er begyndt på et samle små bunker af grene i mange af vores læhegn hvor dyr og insekter gemmer sig og lever. Man kan se at de falder sammen og bliver til muld.”

 

”Vi anlagde en sø for nogle år siden. Den blev faktisk lidt større end jeg havde regnet med, men den ser smuk ud. Jeg håber at den på længere sigt kan blive en oase for de dyr, der lever i og omkring den. Måske tiltrække ænder og rådyr kan gå ned og drikke, og de omkringliggende arealer kan blive afvandet lidt, ” fortæller Peter Madsen.

På stedet var i forvejen et vådområde, som ikke kunne dyrkes, og som maskinerne altid sad fast i eller kørte udenom. Derfor er der ikke tale om spild, men faktisk en stor berigelse for arealet. På samme måde er der også andre muligheder i sigte –  måske en lille skov for enden af en mark, fortæller Peter:

”De steder, hvor vi alligevel ikke kan komme til med maskinerne, kan dyrene ligeså godt få et fristed til at yngle og have fred og ro. Når vi har mulighederne, hvorfor så ikke lade det komme både mennesker og natur til gode,” siger Peter Madsen.

”Jeg tror faktisk, den er lys. Lige så stille og roligt udvikler det sig. Det er ikke længere en trend, men noget, der arbejder sig opad, og på det sidste er der kommet endnu en omlægningsbølge. Jeg tror ikke, at Danmark bliver 100% økologisk lige med det samme, men pilen peger opad. Selvfølgelig er det sværere at lægge de store produktioner om. Men befolkningen VIL gerne have økologi. Hvis indkøbskæderne samtidig sætter prisen på økologi ned, bliver det nemmere og mere tilgængeligt,” siger han.

”Det er da min egen Jersey mælk. Nu bryder jeg mig ikke om at prale, men den er virkelig god. Og den har jo taget gourmetprisen to år i træk,” griner Peter Madsen. 

Methaslundvej 3, Øster Højst
6240 Løgumkloster